Când se întorc elevii din România în bănci, sub ce condiții: anunțul ministrului Educației

de: Alexandru Puiu
31 03. 2021

Elevii români, în marea lor majoritatea, se rezumă la cursuri online și se pregătesc de vacanță. Ministrul Educației are însă câteva scenarii și momente bine definite în care aceștia ar putea reveni în bănci, la școală.

În unitățile de învățământ, cu prezență fizică, elevii s-ar putea întoarce abia la finele lunii mai sau începutul lunii iunie, conform datelor furnizate de ministrul Educației. Chiar și atunci, însă, acest lucru se va întâmpla doar cu respectarea regulilor de protecție, dacă se vor realiza în mod regulat teste noninvazive, iar cadrele de învățământ vor fi vaccinate. Un trend descendent în ceea ce privește cazurile depistate ar fi de asemenea util.

„Vaccinarea merge foarte bine. Avem 150.000 angajaţi vaccinaţi acum, când vorbim, din învăţământ. (…) Până la începutul lunii mai vom avea un număr mult mai mare (n.r. de angajaţi din educaţie vaccinaţi). Mult peste jumătate din angajaţii din învăţământ. Primul-ministru şi-a asumat public în conferinţă de presă să spună că va susţine testarea noninvazivă despre care am discutat. (…) Care să nu necesite personal medical, care să fie uşor de acceptat pentru părinţi, care să fie chiar autoadministrabilă de către copii. 

Regulile de protecţie respectate, vaccinare, testare şi trend descendent va da ocazia Ministerului Educaţiei să vină cu argumente pentru deschiderea tuturor şcolilor, nu după scenariile verde, galben, roşu, cu prezenţă fizică. Am avea şansa ca aceste zile în plus de vacanţă în aprilie să se transforme în zile de prezenţă fizică la sfârşit de mai, început de iunie. Ceea ce este un mare câştig. Este un imens câştig”, a spus ministrul Educaţiei la Digi 24.

Dintr-un punct de vedere, copiii din toată țara ar trebui să revină în bănci după vacanță. „Da, pentru asta este nevoie de îndeplinirea a patru condiţii. Trei deja le avem. Le avem sau sunt în curs de a le avea, pentru că testarea este o promisiune”, a atras atenția oficialul, referindu-se la testele noninvazive care vor fi folosite în școli.

„Vom insista în orice fel să se pună în practică acest lucru şi sunt convins că primul-ministru atunci când a făcut această promisiune publică a avut în cap inclusiv acoperirea bugetară necesară achiziţiei acestor teste”, a susţinut reprezentantul Ministerului Educaţiei.